DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 690Kč

5 tipů jak s vaším chlupáčem přežít úmorná vedra

Právě jste si pořídili nového mazlíčka a pomalu se s ním sžíváte? Čeká vás první společné léto? Skvělé! Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít tento článek, ve kterém vám poradíme jak přežít horka, vedra, tropy, zkrátka léto v plném proudu. Zalézt do stínu, ponořit se do vody a trpělivě čekat, až spalující slunce zajde za obzor. To je ideální představa nejen nás lidí, ale také většiny psů. Jak nejlépe zvládnout vedro se psem? Každý pes zvládá tropické letní dny jinak. Nejvíce trpí štěňata, senioři, psi se zkráceným čumákem, obézní psi, ale i srdcaři. Máme pro vás 5 důležitých tipů, kterými byste se rozhodně měli řídit!

D85_1079_Easy-Resize.com



1. Kdy venčit?


Pokud je váš pejsek zvyklý na dlouhé procházky, vyrazte s ním raději hned v časných ranních nebo naopak v pozdějších večerních hodinách. Pokud venčíte několikrát denně, pak venčete v krátkých intervalech. Určitě je třeba si uvědomit, jak rozpálený je asfalt či beton chodníků a jak to vaše mazlíčky může nejen pálit do tlapek, ale tak čichají nezdravé výpary.  Doporučujeme je tedy venčit na trávnících, na prašných a lesních cestách nebo v parcích. Rozhodně nenuťte pejska chodit v extrémním vedru na přímé slunce.


2. Jak správně krmit a zavlažovat?


Plná miska vody je základ. V horkých dnech je ideální dopřát vašemu mazlíčkovi mnohem více tekutin, takže se nebojte připravit mu misky minimálně dvě. Krmení chlupáčovi dopřávejte ráno a večer. Po krmení by měl být pes minimálně hodinu v klidu. Pokud psíka krmíte pouze suchými granulemi, měl by mít skutečně dostatečné zásoby tekutin, protože samotné granule obsahují málo vody.


3. Jak psíka chladit?


Pozor, pejska nikdy neházejte do vody. Mohl by se vám totiž z toho šoku utopit. Psíci nemají potní žlázy, ochlazují se tím, že zrychleně dýchají a vyplazují přitom jazyk. Většina psů miluje vodu a plavání. Nenechávejte je ale plavat dlouho, neboť samotné plavání vyčerpává. Rádi si sami zaplavou v řece, ale nepohrdnou ani malým bazénkem, nebo sprchou pod zalévací hadicí. Dávejte ale pozor, pokud by byla voda příliš studená, ať jim nezpůsobíte šok. Pokud ale zrovna váš pes mezi milovníky vody nepatří, namáčejte mu packy, břicho a hřbet. Můžete mu také dávat olizovat kostky ledu.


4. Stříhat či nestříhat psa v létě?


Pokud máte pocit, že krátkosrstý nebo ostříhaný pes snáší letní horka lépe než ten dlouhosrstý, mýlíte se! Delší chlupy pomáhají pejska ochlazovat. Udržují totiž tepelnou regulaci těla. Když pejska ostříháte, může se vám rychle přehřát, ba dokonce spálit. Pokud máte doma naháče, natírejte je opalovacími krémy s vysokým UV faktorem.


5. Bezpečná jízda autem


Chystáte-li se na výlet nebo na dovolenou s pejskem, uvědomte si, že dlouhé cesty autem pro něj mohou být náročné. Nezapomínejte proto dělat častější zastávky, aby se mohl proběhnout. Klimatizace v autě by neměla mít větší rozdíl jak 7 °C oproti venkovní teplotě, což je ideální i pro vás a vaše zdraví. Dávejte pozor, aby se pejsek v autě nepřehrál, zastavíte-li se třeba ,,pouze rychle natankovat". Minimálně nechávejte trochu otevřená okénka. I malá chvíle může být pro vašeho mazlíčka, v rozpáleném a zcela zavřeném autě, kritická.


První pomoc při přehřátí


Pokud dojde do tuhého, tedy k přehřátí psa, poznáte to tak, že je apatický, rychle dýchá, nadměrně sliní, má horký čumák a namodralý jazyk. Pejsek může dokonce chrčet a dostat se do nepříjemných křečí, ba dokonce může dojít i ke ztrátě vědomí. Pokud mu naměříte teplotu přes 40 °C, je zle.

Jak pejskovi pomoci?
Rychle ho osprchujte vlažnou vodou. Můžete také namočit ručník a chladit mu tělo, hlavu a tlapky Pokud dojde na nejhorší, tedy ke křečím, popřípadě upadne do bezvědomí, urychleně pejska odvezte k veterináři.